maanantai 29. toukokuuta 2017

Eka vuosi paketissa

Niin se on toukokuun loppu ja ensimmäinen kouluvuosi parturi-kampaajan opinnoissa takana päin. Nyt kerään vähän ajatuksia vuoden varrelta, onnistumisista ja iloista ja mietteen aiheista.

Usein olen huomannut, kuten varmasti moni muukin opiskelija, että monesti ihmiset kyselevät että "no oletko tykännyt tuosta alasta ja koulusta?".

Aina olen vastannut, että kyllä olen.

Ja tottahan se on.

Koko ajan ei ole kuitenkaan ollut helppoa. Olen välillä kyseenalaistanut asemaani tällä alalla, puntaroinut ja miettinyt. Kuitenkin palannut aina siihen lopputulokseen, että rakastan tätä hommaa. Se, että saan luoda jotain käsilläni, kuulla kehut ja kokea onnistumista tulee aina päihittämään sen, että toisinaan koen myös epäonnistuvani enkä ole tyytyväinen tekemiini töihin.

Suurin huolenaiheeni ehkä kuitenkin on taloudellinen pärjääminen tulevaisuudessa, mikä on harmillista. Pidän tulevasta ammatistani hyvin paljon, jonka pitäisi olla kaikista tärkeintä. Toivoisin sitä jokaiselle. Taloudellinen pärjääminen on aina järjestettävissä ja asiat järjestyy ja siihen pitäisikin luottaa.

Ennen koulun alkua olin jo vuosikaudet harjoitellut hiuksien leikkaamista kömpelöillä isoilla mummoni vanhoilla saksilla. En edes koskaan ajatellut, että hei, ehkä voisin hommata vähän asiallisemmat välineet. Kun en tiennyt paremmasta, niin olin kelpuuttunut niihin välineisiin, jotka minulla oli.

Nyt vuoden koulua käyneenä lähinnä huvittaa, miten kopeloilla välineillä olen vielä vuosi sitten hiuksia leikannut, tekniikoista nyt puhumattakaan!

Oppia on tapahtunut aivan hurjasti. Muistan kuinka jännitin ensimmäistä asiakaspalveluasiakastani, olin ensimmäisten joukossa ottamassa asiakasta vastaan ja ulospäin minusta paistoi tuttu tyyneys. Sisältä kuitenkin olin hyvin jännittynyt, luonnollisesti. Unohdin jotain ihan päivänselviä asioita, koska jännitin. Hassua, mutta kohtasin viime viikolla toppipaikalla sen saman jännityksen tehdessäni pikkutytölle lettiä. Yllättäen aloin jännittää valtavasti, yksinkertaista tilannetta. Silloin muistin, että pitää olla kiitollinen siitä, että pääsääntöisesti en jännitä töitäni. Se on ikävä tunne, kun käsillään tekee ja kädet tärisee. Se on kuitenkin joskus ihmimillistä ja sekin pitää muistaa.

Ensi lukuvuodelle toivoisin itselleni armollisuutta ja rennompaa otetta. Aina ei tarvitse pingottaa! Totta kai ensi vuonna haluan oppia myös paljon lisää uutta, mutta oppiakaan ei tarvitse aina ahmia vaan sitä voi pureskella hetken aikaa ja sen jälkeen ottaa uuden palan. Se on ihan sallittua.

No, se nästä pohdinnoista. Syksyllä uusin kujein kohti uusia oppeja ja seikkailuja. Vielä vähän kuvamateriaalia ja loppukoonti kevään työharjoittelusta ja sitten huokaistaan, kiitetään ja kumarretaan. :)

Ensimmäinen patukkarullausharjoitus, oli mielestäni kivoin kaikista rullauksista.


Äityli kävi freesautumassa vielä ennen kesäloman alkua.

Näpäkkä pitkä polkkamallinen leikkaus ja balayagea.
Vaaleaa raitaa ja a- linjaa.
Lyhyttä naisten mallia ja erittäin kaunis luonnonharmaa.

Ja sitten vielä muutama juttu työssäoppimisjaksosta...


eli työssäoppimisjakso Hiuspiste Afroditessa sujui kaikkiaan hyvin. Itse koin saaneeni tärkeimmän opin miesten hiustenleikkaukseen liittyen. Vaikka vietin topissa "vaan" perjantai- päivät, niin minulle jäi valtavasti noista päivistä oppeja takataskuun.

Mietittiin ohjaajani Lauran kanssa kerran viikkoon toteutettavan toppiharjoittelun risuja ja ruusuja ja hyviksi puoliksi nousi esiin se, että on vaihtelua viikoissa. En myöskään kokenut mitään sopeutumisongelmia, sillä työyhteisö on pieni. Ei siis tuntunut ulkopuoliselta tulla paikalle vain perjantaisin.

Laura tuumasi, että huonona puolena se ettei pääse tekemään niin paljon kuin ehkä haluaisi ja olisi mahdollisuus, ja totesi että parempi ratkaisu olisi kuitenkin ehkä olla useampana päivänä viikossa harjoittelussa.

Lauran loppukommentit minulle

- innokas oppimaan
- reipas ja tunnollinen tekijä
- hyvät asiakaspalvelutaidot
- leikkaaminen ja värisarjan tuntemus kehittynyt
- pitää muistaa aina positiivinen asenne!

Minun loppukommentit Lauralle

- paras oppi oli miesten hiustenleikkauksessa
- paljon muitakin uusia oppeja, esim. kampauksiin liittyen
- todella ihanaa oli saada kunnollista opastusta ja tuntea olonsa tärkeäksi

Kiitos Laura!

tässä vielä kuva Yläkaupungin yö- tapahtumasta. Päästiin markkinoimaan pelastusliivejä. :D




Kesäaikaan pidän varmaankin vähän hiljaiseloa täältä blogista, mutta viimeistään syksyllä palaan asiaan taas.

Kiitos asiakkaat, opettajat ja kaikki tästä lukuvuodesta!

Rentouttavaa kesää toivottaen,

- Vilma

maanantai 22. toukokuuta 2017

Suoristaminen ja miehen osapermanentti

Viimeistä etäpäivän tehtävää viedään! Lopuksi paneudutaan kiharan hiuksen suoristamiseen ja osapermanenttiin.

Yleensä ensimmäinen ajatus permanentista on kiharasäkkärä, mutta permanenttikäsittelyihin kuuluu myös kiharan hiuksen suoristaminen. Se voidaan tehdä joko tavallisella permanenttinesteellä tai voimakkaalla emäksellä.

Ainetta voidaan käyttää joko sellaisenaan TAI siihen voidaan lisätä sekaan jotakin raskasta suurimolekyylistä ainetta, joka auttaa pitämään hiukset suorina prosessin ajan. Mitä ne molekyylit sitten voivat olla?

Niitä voivat olla esimerkiksi:

- silikonit (cyclomethicone)
- proteiinit (silk protein)
- sekä vehnä- ja perunajauho

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/70/72/8c/70728ce0c3acadfb1537c5fd3b7cb5e4.jpg


Raskaat molekyylit voidaan sekoittaa joko permanenttinesteeseen tai kiinnitysnesteeseen tai viedä hiuksiin ennen kiinnitystä heti permanenttiaineen vaikutusajan jälkeen.

Kun raskaat molekyylit lisätään permanenttinesteeseen, niin hiuksiin kammataan ensiksi raskaita molekyylejä sisältävä permanenttineste, jolloin hiukset pysyvät suorina koko vaikutusajan. Sitten hiuksiin lisätään joko normaali kiinnitysneste tai raskaita molekyylejä sisältävä kiinnitysneste.

Kun raskaat molekyylit lisätään kiinnitysnesteeseen, niin hiuksiin kammataan permanenttinestettä siten, että ne suoristuvat. Kampaamista voi jatkaa koko vaikutusajan harvalla kammalla. Vaikutusajan jälkeen hiuksiin kammataan kiinnitysneste, joka sisältää raskaita molekyylejä.

Kun hiuksiin lisätään raskaita molekyylejä ennen kiinnitystä, niin ensin hiuksiin kammataan permanenttinestettä siten, että ne suoristuvat, jonka jälkeen hiukset huuhdellaan kevyesti vedellä. Sen jälkeen hiuksiin kammataan raskaita molekyylejä, jonka jälkeen niihin levitetään kiinnitysaine.

Emäksisellä aineella suoristaminen toimii eri tavoin, kuin pelkistimellä suoristaminen. Usein työ hoidetaan jakauksittain, voidemainen tuote levitetään siveltimen avulla ja osio kammataan suoraksi. Vahva emäs katkoo hiuksen rikkisidoksia sekä keratiiniketjuja. Tavallisin käytettävä emäs on natriumhydroksidi (sodium hydroxide). Täytyy muistaa, että vahvalla suoristaminen on erittäin vaarallista iholle, joten sekä asiakkaan että työntekijän suojaus on erittäin tärkeää.

Entä mitä tehdään permanentin jälkeen?

-hiukset kuivataan pyyhkeellä
- tarpeen mukaan joko huuhdeltava tai jätettävä hoitoaine
- leikkaus tarvittaessa, (uudelleen leikkaus n. kuukauden päästä, kun permanentti on asettunut)
- hiusten kuivaus ja kampaus haluttuun muotoon
- kotihoitotuotteiden läpikäynti ja suosittelu, huolellinen asiakasohjaus


https://www.youtube.com/watch?v=6K3_BJ-taqM seuraavan linkin pohjalta tarkastellaan miesten hiuksiin tehtävää permanenttia.

Tässä pitäisi nyt pohtia videon permistekniikkaa ja muita juttuja. Ositus on tehty päälaelle, keskikokoisen rullan, seassa nähtävästi jokunen pienikin rulla, asettamissa mittasuhteissa. Rullaustekniikka tiiliskivi. Pumpuli on tärkeää laittaa suojaksi, tekijä laittaa myös kelmua permanentatun hiuksen päälle. Lopuksi siisti sivuosuuksia leikaten.

Lopputulos on mielestäni kiva, mutta olisin odottanut ehkä vielä suurempaa muutosta. Toisaalta jos tavoitteena oli tämä "James Dean- tukka" niin lopputulos on aika hyvä!

 - Vilma


torstai 18. toukokuuta 2017

Viime aikojen töitä

Heippa!

Kuvien muodossa esittelyssä muutamia viime aikaisia tekeleitäni ja pieni sanallinen esittely kuvan alapuolella.


Tummempi tyvi, vaaleaa raitaa ja taitto.


                                                 

Vaaleaa raitaa, taittoa ja latvojen siistimistä.



Kappas! Välissä miesten hiusten leikkausta. :)



Tässä myös ennen· kuva, vaaleaa raitaa, taittoa ja suoralinjaista leikkausta.



Tummempaa pohjaa ja violettia sekä kevyttä a·linjaa.




· Vilma

maanantai 15. toukokuuta 2017

Permanentin kemiaa

Hoi!

Joskohan tämä olisi viimeinen permisaiheinen etätehtävä. Nyt pureudutaan pintaa syvemmälle, eli permanenttiaineiden sisältöihin ja permanentin kemiaan.

Meidän koululla permanenttiaineiden virkaa toimittaa siis KC Perm- sarjan tuotteet. Tutkaillaanpa aluksi hieman näiden aineiden asinesosaluetteloita.



http://www.hairmail.net/fi/_thumbs/wManage/images/products/800x600_589122_200730.jpg
Eli KC Perm Keratin- sarjasta löytyy kolme eri vahvuista permanenttinestettä erilaisiin tarkoituksiin.

0 on suunnattu vaikeasti kihartuville hiuksille, 1 normaaleille hiuksille ja 2 huokoisille ja värjätyille hiuksille.

Lisäksi sarjasta löytyy käyttövalmis yleiskiinnite KC Professional Perm Neutralizer ja Laimennettava pikakiinnite Quick Neutralizer.

Tuotteista löytyvä keratiini rakennepaikkaa vaurioitunutta hiusta. Aineet sisältävät myös jojobaöljyä ja kollageenia, joiden tehtävänä on suojata, ravita ja kosteuttaa hiusta ja ihoa.

Tutkaillaanpa nyt esimerkkinä tarkemmin 1- vahvuisen aineen inci- listaa.

Sieltä löytyy seuraavia ainesosia:

Aqua eli vesi
Thioglycolic Acid eli  hiuksia kihartava/suoristava aine
Ammonium Bicarbonate eli puskuroiva ainesosa
Ammonia
Hydrolyzed Collagen eli ihoa ja hiuksia hoitava aine, kalvonmuodostaja, pehmentävä
Hydrolyzed Keratin eli ihoa ja hiuksia hoitava sekä puhdistava aine
Simmondsia Chinensis Seed Oil eli jälleen ihoa ja hiuksia hoitava ja pehmentävä aine
PEG-75 Lanolin eli pehmentävä ja emulgaattorina toimiva pinta-aktiivinen aine
PEG-40 Hydrogenated Castor Oil eli niin ikään emulgaattori
PEG-7 Glyceryl Cocoate jälleen emulgaattori
Parfum eli hajuste
Tetrasodium EDTA eli kelatoiva aine

Kiinnitysaineen inci tulossa myöhemmin..


Mainittakoon, että KC:lta löytyy myös astetta hellävaraisempi ainesarja, KC Multiwave Sensitive.






Permanentin kemiaa

Permanenttikäsittelyllä vaikutetaan keratiiniketjuja yhdistäviin rikkisidoksiin. Hiuksen varsinainen mikrorakenne koostuu kolmesta erilaisesta kemiallisesta sillasta, jotka ovat suolasidokset (negatiivisesti ja positiivisesti varautuneiden atomien välillä), vetysidokset (vety- ja happiatomien välillä) ja rikkisidos, joka on kahden kysteniini-aminohapon välinen sidos. Suurin merkitys hiuksen pysyvän kihartumisen näkökulmasta on rikkisidoksella.

Permanentintekoprosessi lyhyesti kuvailtuna:

1. Hiusten pesu
2. Hiusten asettelu rullille, jonka jälkeen permanenttinesteen levitys ja vaikutusaika
3. Kevyt huuhtelu, kiinnitysneste rullille, vaikutusaika, rullien purku, kiinnitysnesteen lisäys, vaikutusaika, huuhtelu, hoitoaine tarvittaessa
4. Hiusten kuivaus

Permanenttiaineen vaikuttava ainesosa on pelkistin, eli vetyatomeja luovuttava ainesosa, yleisimmin tiolygolihappo. Lisäksi oleellinen on jokin emäksinen ainesosa, esim ammoniakki. Nämä tukevat toisiaan siten, että emäksisen ainesosan tehtävä on auttaa pelkistävää ainesosaa luovuttamaan vetyä.

Yleisimmin permanenttiaineissa käytetyt emäksiset ainesosat ovat ammonium hydroxide/ammonia tai ethanolamine. Ne eriavat toisistaan siten, että jälkimmäisessä ei ole niin voimakas tuoksu, muutoin on oikeastaan yhdentekevää kumpaa ainesosaa permanenttiaine sisältää.

Kun hius kostutetaan emäksisellä liuoksella sisältäen pelkistintä, se luovuttaa vetyatomeja, jotka sitoutuvat rikkiatomeihin, jolloin osa rikkisidoksesta katkeaa.

Kuva: Väriä ja Kiharaa- kirja
Emäs- ja hapanpermanenttien pH- erot: hapan permanentin pH- arvo voi olla 6-7 ja emäspermanentin pH on 7-8. Hapanpermanentin hyöty on juurikin se, ettei sen pH ole niin suuri kuin emäspermanentin.

Permanenttiaineen valinta perustuu hiuksen rakennevaurioiden määrään, aine voidaan tosin myös valita olomuotonsa perusteella. Parturi- kampaajan tuleekin osata arvioida hiusten rakennevaurioiden taso ennen aineen, vaikutusaikojen ja tekniikoiden valitsemista.

Erilaisille hiuslaaduile suunnatut permanenttiaineet eroavat toisistaan siten, että rakennevaurioituneille hiuksille tarkoitetut tuotteet sisältävät vähemmän pelkistäviä ainesosia kuin muille hiuslaaduille käyvät tuotteet. Permanenttineste valitaankin jokaisen käyntikerran alkuun uudelleen, sillä hiusten rakenteessa voi tapahtua muutoksia.

Lämpötilalla on suuri vaikutus vedyn vapautumiseen permanenttiaineesta, sillä se kiihdyttää reaktiota. Siksi permanentin peittäminen vaikutusajalla onkin fiksu toimenpide.


Nestemäiset permanenttiaineet valitaan käyttöön silloin, kun hiusten tulee kastua joka puolelta permanenttiaineella. Neste ilmeytyy hiuksiin helposti koska hiusproteiini imee vettä ja siihen liuenneita ainesosia helposti.

Geelimäinen permanenttiaine sopii puolestaan käytettäväksi silloin, kun halutaan levittää aine vain tietylle alueelle hiuksista (esim. tyveen). Imeytymiseen vaikuttaa oleellisesti levittämistapa- ja väline.

Valmiiksi vaahtomaiset permanenttituotteet nesteytyvät jonkin ajan kuluttua levityksestä ja imeytyvät hiukseen kuin nestemäinen tuote. Vaahdotetulla tuottella voidaan jossain määrin hillitä aineen valumista hiuspohjaan.

Levitettäessä ainetta rullille, se kannattaa tehdä pienissä erissä. Tämä siksi, jotta lopputuloksesta saataisin mahdollisimman tasainen. Mikäli halutaan rosoisempaa lopputulosta, voi aineen levittää tarkoituksella epätasaisemmin. Etenkin hiusten ehjärakenteisimpiin osioihin levittäminen pienissä erissä on tärkeää, koska hiuksiin mahtuu heikommin permanenttiainetta.

Hiuksen vauriot on otettava muutoinkin huomioon levitysjärjestyksessä. Happivaurioisten alueiden vaikutusaika on pidettävä selkeästi lyhyempänä, kuin ehjärakenteisen luonnon hiuksen vaikutusaika. Mikäli latvassa ja tyvessä on selkeä rakenteellinen ero, kannattaa ehjärakenteiselle tyvelle annostella ensiksi tyvigeeli, joka pysyy halutussa kohdassa.

Juuri sopivan vaikutusajan arvioiminen on etukäteen vaikea tehtävä, sillä hiusten rakenne vaihtelee yksilöllisesti. Yksi tapa, jolla voidaan tutkailla kiharan valmistumista on kiertää jokin rulla varoen auki. Mikäli hius on menettänyt luontaisen jäntevyytensä, voidaan todeta että rikkisidokset ovat riittävästi katkenneet. Turhaa availua on kuitenkin järkevää välttää, sillä se saattaa poistaa kiharan jäntevyyden.

Kun lopuksi siittytän kiinnitysvaiheeseen, niin kiinnitysaineessa olevat hapettimista vapautuneet happiatomit kerävät rikkiatomeihin sitoutuneet vetyatomit mukaansa, jolloin lähimpänä toisiaan olevat rikkiatomit liittyvät jälleen itsestään yhteen. Kiinntysaineessa yleisin vaikuttava ainesosa on vetyperokdsidi.


Väriä ja kiharaa- kirja

 Ennen kiinnitysaineen lisäämistä hiukset on mahdollista huuhdella. Tällä toimenpiteellä voidaan vähentää hiuksiin jäävää tiolykolihapon hajua, vesihuuhtelu ei kuitenkaan ole välttämätön toimenpide eikä sillä itse permanentin kannalta ole merkitystä.

Kiinitysaineen levitys kannattaa suorittaa alhaalta ylöspäin, jolloin jokaiselle työvälineelle ja hiukselle saadaan laimentumatonta, tehokasta kiinnitysainetta. Levitys voidaan suorittaa joko sienen, nokkapullon tai applikaattoripullon avuin.

Valmistajan käyttöajat on syytä pitää mielessä, jokainen valmistaja antaa kiinnitysaineelleen omat vaikutusjat. Vaikutusajan ylitys tai jatkuva kiinnitysaineen lisäily hiuksiin lisää happivaurioiden määriä. Vastaavasti liian lyhyt vaikutusaika vaarantaa rikkisidoksien kiinnittymisen, jolloin lopputulos ei luultavasti ole halutunlainen.

Kiinnitys suoritetaan useinmiten kaksivaiheisena. Ensimmäisessä vaiheessa kiinnitysianetta levitetään rullien päälle mahdollisimman tasaisesti ja vaikutusajan jälkeen rullat puretaan hiuksista pois. Toisessa vaiheessa kiinnitysainetta lisätään rullilta purettuihin hiuksiin varovasti hiuksia puristellen, lopuksi hiukset huuhdellaan vedellä.



- Vilma




maanantai 8. toukokuuta 2017

Permanenttiaineet ja niiden käyttö

Ja jälleen jatketaan permanenttiteemalla, nyt oli vuorossa tutkailla työssäoppimispaikalta löytyviä permanenttiaineita ja niiden käyttöohjeita, mutta kaikessa hötäkässä unohdin koko tehtävän.

Ei siinä auttanut kun ottaa luuri kouraan ja soittaa ohjaajalle ja tehdä pikainen puhelinhaastattelu! Näiden pohjalta siis mennään.

Eli toppipaikallani permanenttiaineista vastaa Goldwellin Vitensity- sarja. Vitensity tarjoaa permanenttiaineet jokaiseen tarpeeseen. Sarjasta löytyy Vitensity Gloss Care Neutraliser- tiivistekiinnikeaine, Vitensity Perm Lotion 0 joka on kehitetty vaikeasti kihartuville luonnonhiuksille, vastaava 1 joka on paras aine normaaleille ja ohuille hiuksille, 1S joka sopii hieman vaurioituneille luonnonhiuksille ja luonnonhiuksille joissa max. 30 % raitoja, lisäksi vielä Vitensity Perm Lotion 2 joka toimii värjättyjen ja käsiteltyjen hiusten kanssa. Minun toppipaikaltani näistä löytyvät 0 ja 1.

http://fi.goldwell.com/fileadmin/content/Master/image/Vitensity/Vitensityohnefb.JPG


Vitensityn käyttösuhde on 1:1 ja vaikutusaika 5min + 5min, kuten useimmissa permanenttiaineissa.

Ohjaajallani on tapana ensiksi pestä hiukset syväpuhdistavalla shampoolla, ja käyttää kiharalle hiukselle suunnattuja tuotteita aina viimeistelyyn saakka. Käyttöturvallisuutta mietittäessä hän mainitsi hanskojen käytön ja asiakkaan huolellisen suojauksen olevan olennaisia seikkoja.

Kun kysyin käyttökokemuksista ja ajatuksista sarjaa koskien, ohjaajani kertoi olleensa oikein tyytyväinen. Hän aloitti Goldwellilla permanenttien teon jo aikanaan opiskellessaan parturi-kampaajaksi, lisäksi yhdessä edellisessä työpaikassa on ollut käytössä sama tuotesarja ja nyt sitten omassa liikkeessä.

Ohjaajani kehui sarjaa loogiseksi ja selkeäksi, mutta totesi että toki permanenttiaineiden käytön omaksuminen ottaa oman aikansa. Hän mainitsi myös, ettei tuotteissa ole liian pistävä haju,

Sitten siirrytäänkin yleiseen tutkailuun aiheeseen liittyen



Rullaus- ja taivutussuunnat suunnitellaan halutun lopputuloksen pohjalta. Mietittäessä tulevaa rullaussuuntaa parturi- kampaaja määrittelee suunnat joissa hiuksen tulisi kulkea. Rullaussuunnan perusperiaate on se, että hiukset rullataan siihen suuntaan, mihin niiden toivotaan kampautuvan valmiissa työssä.

Esimerkiksi polkkatukkaa rullattaessa täytyy muistaa että hiuksen vetosuunta on maanvetovoiman mukainen, joten jokainen rulla on kierrettävä samassa suunnassa suhteessa maan vetovoimaan.

Siksak- jakausta voidaan käyttää silloin, kun jakauksen näkymistä halutaan välttää. Syvä siksak- jakaus aiheuttaa kuitenkin sen ettei tyven alueelle saada voimakasta nostoa. Joten mikäli toiveissa on epätasaisesti nouseva lopputulos, kannattaa valita osituksessa siksak- jakaus.

Termillä rullaustekniikka voidaan tarkoittaa joko taivuttimien keskinäistä asettelua hiuksistossa tai tapaa kiertää ja käsitellä yksittäisiä hiusosioita.

Rullaustekniikaksi voidaan valita pystyrullaus, vaakasuoraan peräkkäin asettuvat rullat, lainekuvioon asettuvat rullat, yhdistelmärullaus tai tiiliskivirullaus. Myös yksittäinen osio voidaan rullata erilaisin tyylein tai välinein.

Väriä ja kiharaa- kirja

Väriä ja kiharaa- kirja

Hiusten tavoitteenmukainen kampaussuunta ja latvapaperin käyttö ovat rullauksen olennaisia palikoita. Latvapaperin käyttö on tärkeää sillä sillä helpotetaan latvahiusten tasaiasen tiukkaa kiertymistä rullan ympäri. Latvapaperi asetellaan pituussuunnassa latvan yli siten, että hiusosio ja rullan ja paperin väliin.

Lisää erilaisista rullaustekniikoista löytyy edellisestä postauksesta

Rullan kiinnityksestä

Itse rulla asetellaan yleensä paikoilleen siinä valmiina kiinni olevalla kumisella tai silikonisella joustavalla nauhalla. Asetettaessa rullaa paikalleen, hiukset pidetään jännittyneinä ja samaan aikaan venytetään nauha toiseen päähän kiinni.

Rulla kannattaa vielä kiinnittää kampauspiikillä rullan nauhan alle siten että se tukeutuu viereiseen rullaan. Yhdellä kampauspiikillä ei voida tukea samanaikaisesti useampaa rullaa.  Nauha aiheuttaa helposti painaumia, joten piikin asettelu on etenkin syvyysrullaustekniikassa tärkeää.  

 
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/12/6b/4f/126b4f4f861eabd83eb0a491fa546899.jpg
Yllä esimerkki pelkkien pituuksien ja latvojen käsittävästä kiharasta. Tässä näkyy siis syvyysrullaustekniikkaa, sillä lopputulos ei ole tasainen ja kimmoisa vaan huoleton.




https://i.ytimg.com/vi/ohe27sFZE8c/maxresdefault.jpg
Tuossa taas kauttaaltaan kiharrettu. Sanoisin että ilmavuusrullaustekniikkaa vastaava. Kaikki hiukset nousevat hiuspohjasta ylöspäin mahdollisimman tasaisesti.


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/5b/16/51/5b1651f976a7a1819436a4c6b4a558cf.jpg
Tässä rullauksessa rullat on melko leikkisästi aseteltu, afromaisen, pörröisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/e5/bb/f0/e5bbf0852a333f563c0d6c639310c276.jpg
Sanoisin, että spiraalirullaustekniikkaa käytetty tässä hiuksessa.


Noniin, tässä turinat tältä erää. Palataan!

- Vilma

tiistai 2. toukokuuta 2017

Pemanentin ammattikäsitteet ja työmenetelmät

Iloista Vapun jälkeistä aikaa!

Nyt on vaput juhlittu ja jälleen arkisen aherruksen aika.

Tänään vuorossa etäpäivän tehtävää, jossa jatketaan permanentin saloilla. Paneudumme tarkemmin permanentin ammattikäsitteisiin ja työmenetelmiin. Menossa mukana Väriä ja kiharaa- kirja.

Permanentti voidaan tehdä useammalla eri tekniikalla, joka valitaan hiuksen laatua ja toivottua lopputulosta silmällä pitäen.

Ilmavuusrullaustekniikan avulla hiusosion kaikki hiukset nousevat hiuspohjasta ylöspäin tasaisesti. Ilmavuusrullauksessa noudatetaan kimmoisaa ja tasaista rullaustekniikkaa. Tärkeässä roolissa on myös rullien asettuminen oman osionsa päälle, jolloin osion vetosuunta on hieman kiertosuunnan vastaiselle puolelle.

Syvyysrullaustekniikassa hiusosion tyveen jää suoraa ja hius kihartuu vain pituuksista ja latvoista. Tämä tekniikka ei ole oikea valinta, mikäli toiveena on kimmoisa ja tasainen lopputulos. Rullatessa latvat asetellaan yläsuuntaisesti ja osion vetosuunta on kiertosuunnan vastainen, puolestaan alaspäin rullattaessa vetosuunta on kiertosuunnan mukainen.

Tyvirullaustekniikalla tavoitellaan hiusten kohoamista hiuspohjasta siten, etteivät pituudet ja latvat saa kiharuutta osakseen lainkaan. Ainoastaan hiusosion tyviosuudet käännetään siis rullalle. Mitä enemmän hiusosiota venyttää rullatessa, sen tuuheampi lopputuloksesta saadaan.

Kaksoisrullaustekniikoita on kahta eri tyyppiä. Toisessa tekniikassa yksittäinen hiusosio rullataan kahdelle eri rullalle, toisessa kahteen osaan jaettu hiusosio rullataan eri rullille. Nämä tekniikat sopivat tyvestä ilmavaksi haluttuun pitkien hiusten permanenttiin.

Pyramidirullaustekniikalla pyritään saamaan kiharaa vain hiusten latvaosuuksiin. Kuivatettu kiharrus pitää hiukset irrallaan toisistaan, joka näkyy pyramidinmallina etenkin polkkatukkamallisessa hiuksessa. Rullat asetellaan limittäin päällekkäin toistensa varaan.

Spiraalirullaustekniikan idea on se, että pitkähköt hiukset kierretään pystyasennossa olevan rullan ympärille  spiraalin muotoon. Tässä rullausmenetelmässä hiusten täytyy olla vähintäänkin puolipitkät, ei sovellu siis lyhyelle hiukselle. Spiraalirullaus voidaan tehdä joko nauhamaisesti tai kierteisesti.

Kun hiukseen imeytyy vett, se katkoo vety- ja suolasidokset, jolloin parakeratiinin muoto säilyy laskoksellisena. Sen sijaan ortokeratiinin kierteet oikenevat ja keratiiniketjut muistuttavat parakeratiinin laskoksellisuutta.


Hiusten pesu ennen rullausta on tärkeä toimenpide. Jos hius venyy vesimärkänä kohtuuttoman paljon, se kertoo rikkisidosten katkonaisuudesta joka viestittää hiuksen kestämättömyyttä uusille hapetuspelkistysainekäsittelyille.

Miksi pesu ennen permanenttia on niin tärkeää?

Koska mahdollistaakseen tasaisen venymisen, hiusten on oltava tasaisen kosteat tyvestä latvaan saakka. Shampoon koostumuksella ei ole suurta merkitystä, kunhan hius on kunnolla kostea ja puhdas. Jokainen shampoo sisältää ainakin yhden tensidin, joka pitää huolta rasvojen puhdistumisesta. Syväpuhdistavaa shampoota voidaan verrata astianpesuaineeseen tensidikoostumuksensa vuoksi, jonka avulla hiuksen pinnasta saadaan poistettua kaikki ylimääräinen.

Voimakas hiuspohjan hierominen pesun aikana ei ole järkevä ratkaisu, sillä permanenttiaineiden sisältämät ainesosat ärsyttävät ihoa joka tapauksessa. Lisäksi on syytä muistaa, että anioniset tensidit aiheuttavat myös ihoärsytystä.

Kun tavoitellaan jäntevän tasaista kiharaa, on jokaisen osion tärkeää olla tyvestä latvaan tasaisen kostea rullattaessa, koska kuten mainittua, tuolloin hius venyy tasaisesti. Mikäli tämä ei toteudu tuloksesta tulee helposti epätasaisen kihartunut.

 Hoitoaineen avulla hiukset voidaan saada tilapäisesti tuntumaan ja näyttämään ehjärakenteisemmilta. Täytyy muistaa, että hoitoaineen avulla ei kuitenkaan voida tehdä pysyvää korjausta rakennevaurioihin. Hoitoaineen käyttöä on järkevää pohtia silloin, kun tavoitteena on jäntevä kihara. On myös hyvä tietää, että lähes kaikki permanenttiaineet sisältävät itsessäänkin hoitoaineita.


Työvälineet

Suojavälineet

- asiakkaan suojaamiseen tarvitaan kosteutta läpäisemätön kappa
- niskaliina
- pyyhe tarvittaessa niskan alueen suojaamiseen
- nauhavanu, jolla estetään permanenttiaineen valuminen asiakkaan kasvoille
- käsien suojaamiseksi kertakäytökäsineet

Rullausvälineet

- permanenttikampa hiusten jaotteluun
- latvapaperit auttamaan hiusten tasaista kiertymistä
- halutut permanenttirullat
- kampauspiikit rullien kiinnitykseen

Aineet

-permanenttineste
- shampoo hiusten pesuun
- kiinnitysaine

Tarvittaessa

- suojahuppu
- lämpökone



Taivuttimen valinta ja kiharan kokoon vaikuttavia muita seikkoja


Taivuttimet valitaan sen mukaan, minkä avulla saadaan asiakkaalle sovittu lopputulos. Erilaiset taivuttimet vaikuttavat kiharan muotoon ja taivutuksen kiharuuteen. Pyöreä taivutus saadaan permanenttirullien, patukoiden yms. vastaavilla pyöreänmuotoisilla työvälineillä.  Laineikkuutta ja kulmikkuutta voidaan puolestaan hakea puristimilla.

Mitä paksumpi kerros hiuksia yhdelle rullalle kiertyy, sen suurempi on kiharan läpimitan ero tyven ja latvan väliä tarkasteltaessa. 

Kiharan kokoa mietittäessä on otettava huomioon hiuksen pysyvät rakennevauriot, hiuksen venyminen rullauksen aikana, rullan koko ja hiusten pituus. Kokoon vaikuttavat myös aineen sopivuus ja levittyneisyys.

Mikäli esimerkiksi latva on pahoin rakennevaurioitunut, mutta hyvi on hyväkuntoinen, tulee hius kihartumaan eri tavoin eri kohdista. Pahasti vaurioitunut hius ei jaksa kihartua kunnolla ja jää veltoksi, joten pysyvän ja jäntevän permanenttikiharan aikaansaaminen on mahdotonta.



Laitan loppuun vielä kuvan ensimmäisestä rullausharjoituksestani koululla :)




Mielestäni rullaus tuntui ihan kivalta ja yllätti positiivisesti, odotukset kun eivät olleet kovin korkealla.

Jatketaan harjoituksia!

- VIlma


Lähteet:

Väriä ja kiharaa-  Raija Kara, Kirsi Oksaharju, Marjo Oksman

https://www.sokos.fi/wcsstore/SOK_StorefrontAssetStore/images/product/iso/6416274175247_kuva1.jpg