keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Etäpäivän tehtävä aiheena hiuksen rakenne ja värillisyys

Heipähei!

Taas vuorossa etäpäivän (18.1.) tehtävää tänne blogin puolelle. Minusta nämä tehtävät on jotenkin mukava kirjailla tänne, sillä sitä kautta niistä saa itsekin enemmän irti ja ne jäävät muistoiksi muiden postausten joukkoon.

Aiheena tällä kertaa on siis hiusten rakenne ja värillisyys, eiköhän vaan mennä asiaan ja lähdetään liikkeelle olennaisilla käsitteillä ja niiden määrittelyllä.

Melaniini on hiuksen luonnollinen väri, joka syntyy hiuksen ihonalaisessa osassa. Hius kasvaa siis hiustupen pohjalla olevan hiusnystyn solujen jakautumisen seurauksena. Emosolujen jakautuessa kahtia, ne tuottavat sekä suomusoluja että kuitusoluja. Lisäksi hiusnystyn pinnalta löytyy melanosyyttisoluja, jotka muodostavat hiuksen luontaisen värin. 



Ihmisen hiuksen luontainen väri vaihtelee eri elämän vaiheissa. Tämä johtuu siitä, että ihmisen jokaisen melanosyytin tumassa on geeniohje, joka määrittelee hiusten värin elämän kussakin vaiheessa. Usein lapsen hiukset ovat eri väriset kuin aikuisten, tavallista on että ikääntyessä osa melanosyyteista lakkaa toimimasta, joka johtaa hiuksen luontaisen värin muuttumiseen.

Esimerkiksi itselläni oli syntyessä ihan tummat hiukset, lapsena todella vaaleat, mutta rupesivat tummumaan iän myötä ja nyt 23- vuotiaana hiusten luonnollinen väri on huomattavasti tummempi kuin esimerkiksi 5- vuotiaana, jolloin se oli todella vaalea.

Esimerkki luontaisesta harmaantumisesta. Harmaantuminen on hyvin yksilöllistä ja usein sitä ohjaa geeniperimä.


Vitiligo on autoimmuunisairaus, jonka seurauksena melanosyyttisolut eivät pysty muodostamaan lainkaan melaniinia. Se näkyy värittöminä alueina iholla, ja niissä kohdissa kasvavissa hiuksissa.

Hiuksesta on mahdollista löytää kolmea erilaista melaniinia. Rakeista melaniinia kutsutaan eumelaniiniksi, siinä melanosyyttisolu pakkaa melaniinin rakkuloiden sisälle työntäen ne kuitusoluun. Hajanaista melaniinia kutsutaan puolestaan feomelaniiniksi, joka taas ei pakkaudu kuiten eumelaniini, vaan levittyy kuitusoluihin hyvin pieninä molekyyleina. On myös puhuttu näiden kahden välimuodosta, jossa esiintyy sekä eu- että feomelaniineja.

Henna-kasvista saatava pysyvästi hiusrakenteeseen kiinnittyvät hennavärit ovat väriltään oransseja. Niiden väriainetta ei saa hiuksesta millään tavoin pois, joten ne eivät sovellu henkilölle joka halajaa vaihtaa hiustensa väriä usein.


Hennavärit levittyvät huomattavasti eri tavalla kuin keinotekoiset väriseokset.


Mustaksi hennatatuoinniksi kutsuttavaa ihon mustaksi värjäämistä synteettisillä hapettuvilla väriainesosilla ei tule sekoittaa hennakasviin, sillä niillä ei ole mitään tekemistä keskenään.

"Mustan hennatatuoinnin" haittana on se, että siinä useasti käytettävä synteettinen hiusväriainesosa parafenyleenidiamiini kuuluu voimakkaimpiin allergiaoireita aiheuttaviin hapettuviin väriainesosiin aiheuttaen allergisia reaktioita.

Suoraväriainesosista

Suoraväriainesosat ovat värillisiä, pieniä molekyyleja. Ne eivät muuta väriään pakkauksessa, vaikutusajalla tai sen jälkeen. Suoraväriainesosat jaetaan kahteen eri ryhmään, tilapäisesti ja pysyvästi hiusrakenteeseen kiinnittyviin.

Sähkökemiallisesti kiinnittyvät ainesosat kiinnittyvät hiukseen siten, että negatiivisesti varautuneet ainesosat kiinnittyvät positiivisesti varautuneisiin ainesosiin ja päinvastoin.

Suoraväriaineen tavallisimmat ainesosatyypit ovat seuraavanlaisia:

-basic, ja joku väri ja numero. Esim. basic blue 4
- acid ja väri ja numero, esim. acid brown 6
- pigment, väri ja numero, esim. pigment yellow 11
- disperce, väri ja numero, esim. disperce orange 3
- direct, väri ja numero, esim. direct red 80
- nitro on tunnistamisen kannalta tärkeä nimen osa, sillä se kertoo värin olevan suoraväriä.

Suoraväriainesosia käytetään shampoissa, hoitoaineissa ja muotoilutuotteissa, joissa on hiusta värjääviä ominaisuuksia. Myös sävytteissä ja värivaaihdoissa käytetään suoraväriä. Näiden lisäksi kevyt- ja kestovärit sekä vaalennusaineet voivat sisältää suoraväriainesosia.



Esiväriaineet


Hapettuvat ainesosat ovat värittömiä ja siksi niitä kutsutaan esiväriaineiksi. Ne muuttuvat värillisiksi vasta päästessään reagoimaan hapen kanssa. Hapettuessaan yksittäiset värittömät aineosat sitoutuvat toisiinsa kemiallisten sidosten kautta muuttuen värillisiksi.

Hapettuvia väriainesosia käytetään hapettumiseen perustuvissa väreissä, kuten kesto- ja kevytväreissä.


Happivaurio 


Hiuksiin syntyy jatkuvasti pysyviä rakennevaurioita ilmassa olevien vapaiden happiatomien vuoksi. Vapaita happiatomeja syntyy ilmoille auringon energian hajoittaessa ilmassa olevia otsonimolekyyleja. Vapaat happiatomit katkaisevat hiuksen proteiinirakenteessa olevia rikkisidoksia. Ilmiötä kutsutaan happivaurioksi, sillä juuri happi on syyllinen vaurioiden syntyyn. Tätä ilmiötä on mahdotonta peruuttaa tai estää.

Värjäysmenetelmistä suurimpia happivaurioiden aiheuttajia ovat vetyperoksidia sisältävät menetelmät, joten kuten tiedettyä, etenkin korkeaemäksiset vaalennuskäsittelyt ovat kaikkein haitallisimpia hiuksille.



Vaalennuskäsittelyssä hius on hyvin altis kemiallisille vaurioille.

Hiuksen rakenteessa latvat hajoavat ensimmäisenä, sillä ne ovat hauraampia rakenteeltaan, kuin nuorempi hius. Huonokuntoinen hius venyy ja paukkuu kuin purukumi, lopulta katketen.

Happivauriot näkyvät hiuksissa kiillottomuutena, sähköistymisenä, karkeutena, takkuuntumisena, latvojen haarautumisena ja vaikeastikammattavuutena. Vauriot eivät ole tarkasteltavissa pelkästään paljaalla silmällä, vaan parturi-kampaajan on syytä tunnustella hiuksia eri kohdista vaurioiden laajuuden selvittämiseksi.

Joskus myös ammattilainen voi erehtyä luulemaan hiusta todellista parempikuntoiseksi, sillä monet käyttävät hiuksissaan mm. rakennepaikkaavia seerumeja ja muita hiusten näöllistä kuntoa parantavia tuotteita. Kuten myös päinvastoin, myös hiusta karhentavia ja takkuunnuttavia tuotteita käytetään.

Myös asiakkaan haastattelu hiusten menneistä käsittelyistä auttaa parturi-kampaajaa hahmottamaan hiusten rakenteellisia eroja. Haastattelu on syytä tehdä suunniteltaessa seuraavia toimenpiteitä esimerkiksi värjäykseen liittyen. Hyvä parturi-kampaaja osaa ottaa huomioon edellisten käsittelyjen vaikutukset tuleviin käsittelyihin. Mikäli asiakkaan hius on hyvin kärsinyt, hänelle kannattaa ehdottaa esimerkiksi suoravärjäysmenetelmää.

 Itselläni kun on jo monta vuotta ollut todella vaaleat hiukset, niin tiedostan omakohtaisesti kuinka vaikeaa vaalennettu hius on pitää järkevän näköisenä. Olen huomannut että esimerkiksi Olaplex- käsittely värjäyksen yhteydessä tekee ihmeitä ja edesauttaa hiuksen säilymistä parempikuntoisena raskaista käsittelyistä huolimatta. Totta kai mietin myös tarkemmin millaisia aineita hiuksiini laitan.

Tämmöinen paketti tällä kertaa!

Kivaa vuoden kolmatta viikkoa kaikille. :)

- Vilma





Lähteet:

Väriä ja kiharaa- Marjo Oksman, Raija Kara ja Kirsi Oksaharju



kuvat:

Väriä ja kiharaa- Marjo Oksman, Raija Kara ja Kirsi Oksaharju

 https://www.google.fi/search?client=firefox-b-ab&biw=1366&bih=657&tbm=isch&sa=1&q=blonde+suffered+hair&oq=blonde+suffered+hair&gs_l=img.3...27151.27418.0.27578.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.img..0.0.0.TINkUJtR49Q#imgrc=mLVm-rBtggjNKM%3A


https://www.google.fi/search?q=old+people+hair&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjmstW7mMnRAhUECiwKHeViAR4Q_AUICCgB&biw=1366&bih=657#imgrc=AteDNvxgrQzRjM%3A

https://www.google.fi/search?q=henna+color&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiG1a6XncnRAhXhBZoKHcXIAlkQ_AUICCgB&biw=1366&bih=657#imgrc=AgfUUcVP57r1oM%3A

 https://www.google.fi/search?q=suorav%C3%A4rit&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi7-a6TosnRAhVEkywKHdiBDxcQ_AUICCgB&biw=1366&bih=657#imgrc=K1ExzWzfwxW0VM%3A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti