Minun mielestä ollut ihan mukavaa tämmöinen, kun saa tehdä kotona välillä tehtäviä.
Kuten otsikkokin jo kertoo, niin tällä kertaa aiheena on hapete, esikäsittelymenetelmät ja vaalentaminen. Lisäksi paneudutaan työvälineisiin ja työtapoihin vaalennettaessa.
Eiköhän lähdetä liikkeelle!
Eli ekana muutama kysymys ja vastaus koskien vaalentamista. Näissä lähteenä Julia Halosen tutkielma nimeltä Hiusvärien kemiaa.
1. Miksi vaalennetun hiuksen vetolujuus heikkenee?
- Vaalennus on voimakkain kemiallinen käsittely, joka hiukselle voidaan tehdä. Se vaurioittaa hiuksen rikkisidoksia, jonka seurauksena myös hiuksen vetolujuus heikentyy. Vaalennettu hius ei palaudu venytyksestä kuten vaalentamaton terve hius.
2. Mitkä ovat vaalennusaineiden tärkeimmät vaikuttavat aineet?
- Emäksisissä vaalennusaineina vaikuttavina aineina toimivat vetyperoksidi ja persulfaatit. Toimiakseen tehokkaasti hapettavat aineet tarvitsevat emäksisen ympäristön. Silikaatit, karbonaatit ja fosfaatit ovat usein käytettyjä jauhemmaisten vaalennusaineiden emäksiä. Voidemmaisissa puolestaan voidaan käyttää joko ammoniakkia tai etanoliamiinia. Happamien vaalennusaineiden vaikuttavana aineena on pelkistin, joka luovuttaa vetyä happamassa ympäristössä.
3. Mitkä ovat hapetteen tärkeimmät vaikuttavat ainesosat?
- Hiusväreissä usein käytetty hapetin on vetyperoksidi. Sen lisäksi tärkeitä ainesosia ovat pinta-aktiiviset ainesosat kuten natriumlayryylisulfaatti ja pehmentävät ainesosat, kuten setearyylialkoholi.
Sitten seuraavaksi siirrytään tutkailemaan lisää mielenkiintoisia kysymyksiä ja faktoja aiheeseen liittyen, tällä kertaa apuna Väriä ja kiharaa-kirja.
Miksi vaalennusaine ja hapeteseos on tehtävä juuri ennen tuotteen levittämistä hiuksiin eikä sitä voi säilyttää pitkän aikaa kupissa?
- Näin on syytä toimia, sillä happi rupeaa poistumaan välittömästi hapettavista ainesosista sen jälkeen kun ne on sekoitettu toistensa kanssa.
Väriä ja kiharaa- kirjasta löytyy kolme esimerkkiä erilaisista värinpoistomenetelmistä, jotka ovat seuraavanlaisia:
1. Hapanvärinpoisto. Tässä menetelmässä vaikuttava ainesosa on pelkistin, joka luovuttaa vetyä vain happamassa ympäristössä. Tämän vuoksi pelkistimen sekaan sekoitetaan hapanvärinpoistossa jotain hapanta ainesosaa, jolla säädetään seos happamaksi, yleensä käytössä sitruunahappo ja fosforihappo.
2. Liuotinvärinpoisto. Tässä menetelmässä vaikuttavat ainesosat ovat puolestaan liuottimia, joiden tehtävänä on liuottaa hiuksista väriainesosat, jotka ovat liukoisia kyseisille liuoksille. Liuottimia voivat olla bentsyyliglykoli, butyleeniglykoli ja etanoli.
3. Emäs- ja hapanvärinpoisto. Nämä menetelmät eivät varsinaisesti poista hapettuvia väriainesosamolekyylejä, vaan muutavat ne ikäänkuin värittömiksi. Emäsvärinpoisto perustuu hapen kykyyn erottaa värilliset molekyylit toisistaan, aiheuttaen hiuksen vaalenemista ja mahdollisesti myös pysyviä rakenteellisia haittoja. Hapanvärinpoisto soveltuu muita menetelmiä paremmin voimakkaasti vaurioituneelle hiukselle käytettäväksi, siinä vety pystyy irroittamaan värillisiä molekyylejä toistaan, jolloin hius vaalenee.
Koska ilmassa olevat vapaat happiatomit liittävät happaman värinpoiston toisistaan irroittamat värimolekyylit uudelleen toisiinsa, hiusten väri tummenee jälleen. Tämän vuoksi happaman värinpoistion jälkeen hiuksiin lisätään happea (vetyperoksidia), jotta voidaan havaite kuinka paljon se tummuu.
Emäsvärinpoistomenetelmän toimintaperiaate |
Hapanvärinpoiston toimintaperiaate |
Miksi vaalennuksessa on tärkeää noudattaa käyttöohjeita erityisen tarkasti?
- Kuten mainittua, vaalennus on kemiallisesti kaikista eniten hiusta vaurioittava värjäysmenetelmä. Se johtuu siitä, että vaalennuksen yhteydessä syntyy runsaasti happea joka vaurioittaa hiusta aiheuttaen happivaurioita. Vauriot syntyvät sekä vaalennetun hiuksen, että ihon keratiiniproteiiniin, joka aiheuttaa myös ihon solukon rikkoutumista. Tämän vuoksi vaalennusaineiden kanssa on oltava todella tarkkana, jotta ihovaurioilta vältyttäisiin, eikä hius ehdi vaurioitua katkeamispisteeseen asti.
Hiuspohjaan on sallittua laittaa enintään 6 prosentista hapetetta, mutta mitä miedompi hapete hiuspohjassa on, sen parempi.
Millaisia asioita tulee ottaa huomioon, kun levittää vaalennusainetta siveltimellä koko hiuspituuteen tai tyvikasvuun?
- Vaalennusväri levitetään ensimmäisenä sinne, missä vaalennuksen tarve on suurin. Hiuspohjasta haihtuva lämpö vaikuttaa lähimpänä hiuspohjaa olevien hiuksen vaalenemisprosessiin. Värin levittämisessä on aina syytä muistaam värin turpoaminen vaikutusajalla.
Mitä tarkoitetaan marmoroinnilla?
- Marmorointi tarkoittaa vaalennusaineen levittämistä hapetevärin päälle. Levitys voidaan tehdä siveltimen avulla eri tavoin halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Mitä voimakkaammin vaalennusainetta painetaan värin sekaan ja hiukseen, sen intensiivisemmin se tunkeutuu hiukseen vaalentaen sitä.
Miksi sormitekniikalla vaalennusainetta levittäessä tulee olla erityisen varovainen?
- Tuote levitetään hiukseen mahdollisimman vähän mekaanista hinkkausta aiheuttaen. Jos hiusta venyttää tai hankaa levityksen aikana, vauriot voivat kasvaa suuriksi. Levityksessä tulee siis olla tarkkana otteiden kanssa, seoksesta kannattaa tehdä myös hieman tavallista paksumpaa, jotta se ei valu raitahupun reikien kautta hiuspohjaan.
Miten Väriä ja kiharaa- kirjassa neuvotaan tekemään vaalennuspesu?
- Yleensä vaalennuspesun ohjeessa käytetään vaalennusainetta, hapetetta, vettä ja shampoota/hoitoainetta sellaisella sekoitussuhteella, että kaikkia ainesosia on saman verran. Massa valmistetaan reiluun astiaan, määrä tietysti riippuu vaalennuspestävien hiusten määrästä. Pesuaine levitetään runsain mitoin kuiviin, pesemättömiin hiuksiin. Hiusten vaalentumisprosessia tarkkaillaan aktiivisesti ja kun tulos alkaa näyttää halutulta voidaan aine huuhdella pois.
Semmoinen paketti tällä kertaa, kuulemiin!
- Vilma
Kuvat ja lähteet:
Väriä ja kiharaa- Raija Kara, Kirsi Oksaharju, Marjo Oksman
Julia Halonen- Hiusvärien kemiaa
https://www.google.fi/search?q=vaalennusaine&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiL-rPomN3RAhUB_ywKHVgHDmAQ_AUICCgB&biw=1366&bih=657#imgrc=8mUyolCnxFJVMM%3A
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti