keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Etäpäivän (25.1.) tehtävä aiheena hapete, esikäsittelymenetelmät ja vaalentaminen

No niin, eli meillä on nyt kolmas keskiviikko peräkkäin, joka on mahdollista suorittaa etänä tehtäväpaketin kanssa.

Minun mielestä ollut ihan mukavaa tämmöinen, kun saa tehdä kotona välillä tehtäviä.

Kuten otsikkokin jo kertoo, niin tällä kertaa aiheena on hapete, esikäsittelymenetelmät ja vaalentaminen. Lisäksi paneudutaan työvälineisiin ja työtapoihin vaalennettaessa.



Eiköhän lähdetä liikkeelle!

Eli ekana muutama kysymys ja vastaus koskien vaalentamista. Näissä lähteenä Julia Halosen tutkielma nimeltä Hiusvärien kemiaa.

1. Miksi vaalennetun hiuksen vetolujuus heikkenee?

- Vaalennus on voimakkain kemiallinen käsittely, joka hiukselle voidaan tehdä. Se vaurioittaa hiuksen rikkisidoksia, jonka seurauksena myös hiuksen vetolujuus heikentyy. Vaalennettu hius ei palaudu venytyksestä kuten vaalentamaton terve hius.

2. Mitkä ovat vaalennusaineiden tärkeimmät vaikuttavat aineet?

- Emäksisissä vaalennusaineina vaikuttavina aineina toimivat vetyperoksidi ja persulfaatit. Toimiakseen tehokkaasti hapettavat aineet tarvitsevat emäksisen ympäristön. Silikaatit, karbonaatit ja fosfaatit ovat usein käytettyjä jauhemmaisten vaalennusaineiden emäksiä. Voidemmaisissa puolestaan voidaan käyttää joko ammoniakkia tai etanoliamiinia. Happamien vaalennusaineiden vaikuttavana aineena on pelkistin, joka luovuttaa vetyä happamassa ympäristössä.


3. Mitkä ovat hapetteen tärkeimmät vaikuttavat ainesosat?

- Hiusväreissä usein käytetty hapetin on vetyperoksidi. Sen lisäksi tärkeitä ainesosia ovat pinta-aktiiviset ainesosat kuten natriumlayryylisulfaatti ja pehmentävät ainesosat, kuten setearyylialkoholi.




Sitten seuraavaksi siirrytään tutkailemaan lisää mielenkiintoisia kysymyksiä ja faktoja aiheeseen liittyen, tällä kertaa apuna Väriä ja kiharaa-kirja.

Miksi vaalennusaine ja hapeteseos on tehtävä juuri ennen tuotteen levittämistä hiuksiin eikä sitä voi säilyttää pitkän aikaa kupissa?

- Näin on syytä toimia, sillä happi rupeaa poistumaan välittömästi hapettavista ainesosista sen jälkeen kun ne on sekoitettu toistensa kanssa.

Väriä ja kiharaa- kirjasta löytyy kolme esimerkkiä erilaisista värinpoistomenetelmistä, jotka ovat seuraavanlaisia:

1. Hapanvärinpoisto. Tässä menetelmässä vaikuttava ainesosa on pelkistin, joka luovuttaa vetyä vain happamassa ympäristössä. Tämän vuoksi pelkistimen sekaan sekoitetaan hapanvärinpoistossa jotain hapanta ainesosaa, jolla säädetään seos happamaksi, yleensä käytössä sitruunahappo ja fosforihappo.

2. Liuotinvärinpoisto. Tässä menetelmässä vaikuttavat ainesosat ovat puolestaan liuottimia, joiden tehtävänä on liuottaa hiuksista väriainesosat, jotka ovat liukoisia kyseisille liuoksille. Liuottimia voivat olla bentsyyliglykoli, butyleeniglykoli ja etanoli.

3. Emäs- ja hapanvärinpoisto. Nämä menetelmät eivät varsinaisesti poista hapettuvia väriainesosamolekyylejä, vaan muutavat ne ikäänkuin värittömiksi. Emäsvärinpoisto perustuu hapen kykyyn erottaa värilliset molekyylit toisistaan, aiheuttaen hiuksen vaalenemista ja mahdollisesti myös pysyviä rakenteellisia haittoja. Hapanvärinpoisto soveltuu muita menetelmiä paremmin voimakkaasti vaurioituneelle hiukselle käytettäväksi, siinä vety pystyy irroittamaan värillisiä molekyylejä toistaan, jolloin hius vaalenee.

Koska ilmassa olevat vapaat happiatomit liittävät happaman värinpoiston toisistaan irroittamat värimolekyylit uudelleen toisiinsa, hiusten väri tummenee jälleen. Tämän vuoksi happaman värinpoistion jälkeen hiuksiin lisätään happea (vetyperoksidia), jotta voidaan havaite kuinka paljon se tummuu.

Emäsvärinpoistomenetelmän toimintaperiaate

Hapanvärinpoiston toimintaperiaate



























Miksi vaalennuksessa on tärkeää noudattaa käyttöohjeita erityisen tarkasti?

- Kuten mainittua, vaalennus on kemiallisesti kaikista eniten hiusta vaurioittava värjäysmenetelmä. Se johtuu siitä, että vaalennuksen yhteydessä syntyy runsaasti happea joka vaurioittaa hiusta aiheuttaen happivaurioita. Vauriot syntyvät sekä vaalennetun hiuksen, että ihon keratiiniproteiiniin, joka aiheuttaa myös ihon solukon rikkoutumista. Tämän vuoksi vaalennusaineiden kanssa on oltava todella tarkkana, jotta ihovaurioilta vältyttäisiin, eikä hius ehdi vaurioitua katkeamispisteeseen asti.

Hiuspohjaan on sallittua laittaa enintään 6 prosentista hapetetta, mutta mitä miedompi hapete hiuspohjassa on, sen parempi.


Millaisia asioita tulee ottaa huomioon, kun levittää vaalennusainetta siveltimellä koko hiuspituuteen tai tyvikasvuun?

- Vaalennusväri levitetään ensimmäisenä sinne, missä vaalennuksen tarve on suurin. Hiuspohjasta haihtuva lämpö vaikuttaa lähimpänä hiuspohjaa olevien hiuksen vaalenemisprosessiin. Värin levittämisessä on aina syytä muistaam värin turpoaminen vaikutusajalla.

Mitä tarkoitetaan marmoroinnilla?

- Marmorointi tarkoittaa vaalennusaineen levittämistä hapetevärin päälle. Levitys voidaan tehdä siveltimen avulla eri tavoin halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Mitä voimakkaammin vaalennusainetta painetaan värin sekaan ja hiukseen, sen intensiivisemmin se tunkeutuu hiukseen vaalentaen sitä.

Miksi sormitekniikalla vaalennusainetta levittäessä tulee olla erityisen varovainen?

- Tuote levitetään hiukseen mahdollisimman vähän mekaanista hinkkausta aiheuttaen. Jos hiusta venyttää tai hankaa levityksen aikana, vauriot voivat kasvaa suuriksi. Levityksessä tulee siis olla tarkkana otteiden kanssa, seoksesta kannattaa tehdä myös hieman tavallista paksumpaa, jotta se ei valu raitahupun reikien kautta hiuspohjaan.

Miten Väriä ja kiharaa- kirjassa neuvotaan tekemään vaalennuspesu?

- Yleensä vaalennuspesun ohjeessa käytetään vaalennusainetta, hapetetta, vettä ja shampoota/hoitoainetta sellaisella sekoitussuhteella, että kaikkia ainesosia on saman verran. Massa valmistetaan reiluun astiaan, määrä tietysti riippuu vaalennuspestävien hiusten määrästä. Pesuaine levitetään runsain mitoin kuiviin, pesemättömiin hiuksiin. Hiusten vaalentumisprosessia tarkkaillaan aktiivisesti ja kun tulos alkaa näyttää halutulta voidaan aine huuhdella pois.



Semmoinen paketti tällä kertaa, kuulemiin!

- Vilma







Kuvat ja lähteet:

Väriä ja kiharaa- Raija Kara, Kirsi Oksaharju, Marjo Oksman

Julia Halonen- Hiusvärien kemiaa

https://www.google.fi/search?q=vaalennusaine&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiL-rPomN3RAhUB_ywKHVgHDmAQ_AUICCgB&biw=1366&bih=657#imgrc=8mUyolCnxFJVMM%3A





Värjäyksiä ja leikkauksia

Juhuu!

Ajattelin päivitellä tänne blogin puolelle viime aikaisia tekeleitäni ja kertoa niistä lyhyesti muutamalla sanalla siten, että mitä kyseisissä töissä tein ja hieman omia ajatuksia tekemisestä ja onnistumisesta. Nyt on tarjolla vain jälkeen- kuvia, mutta eiköhän niilläkin joskus pärjätä. :)




Ja kas noin, tässä kuvassa siis äitini, jolle tein vaaleaa folioraitaa ja kiiltosävytyksen päälle.

Lisäksi leikkasin ja viimeistelin hiukset.


Oma näkemys lopputuloksesta:

Mielestäni onnistui tosi hyvin. Ollaan nyt kasvateltu äitini hiuksia, sillä hakusessa on hieman pidempi polkkamalli. Mutta nyt alkaa jo pituus näyttää tosi kivalta. Myös väri onnistui hyvin ja olenkin tykästynyt kovasti raitojen tekoon. Myös asiakas oli varsin tyytyväinen.












 Ja kappas, myös seuraava työ on vaaleaa A- linjaa!

Tämän värin ja leikkauksen tein työpaikkaohjaajalleni. Oli todella mukavaa päästä tekemään ja oppimaan samalla hyvien neuvojen kautta.

Tässä työssä en itse suunnitellut värejä sen kummemmin, sillä kyseessä oli itselle vieras värisarja, joten ohjaajani avusti värien valinnassa.

Lopuksi siistin yleisilmeen leikkauksella ja viimeistelyllä.

Oma näkemys lopputuloksesta:

No väristä en rupea ottamaan hirveästi pointseja itselleni, koska en sitä itse suunnitellut. Mutta lopputulos on mielestäni kaikenkaikkiaan kaunis!






Ja yllätys, vaaleaa taas!

Tässä on kosmetlogipuolen opiskelijalle tekemäni klassinen folioraidoitus.

Tässä työssä suunnittelin värin ja tekniikan alusta loppuun itse. Ensiksi tehtiin raidat, sitten pesupaikkataitto ja lopuksi tasattiin latvat ja tehtiin viimeistely.


Oma näkemys lopputuloksesta:

Kyllä täytyy sanoa, että näiden onnistumisen ilojen takia tämä ala on niin kiehtova. Tässä saatiin aikaan niin hieno muutos, että voi olla tyytyväinen omaan tekemiseensä. Myös asiakas oli tyytyväinen.








Tämmöisiä luomuksia tällä kertaa, pian palataankin asiaan jälleen kerran etätehtävän parissa!


- Vilma

keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Etäpäivän tehtävä aiheena hiuksen rakenne ja värillisyys

Heipähei!

Taas vuorossa etäpäivän (18.1.) tehtävää tänne blogin puolelle. Minusta nämä tehtävät on jotenkin mukava kirjailla tänne, sillä sitä kautta niistä saa itsekin enemmän irti ja ne jäävät muistoiksi muiden postausten joukkoon.

Aiheena tällä kertaa on siis hiusten rakenne ja värillisyys, eiköhän vaan mennä asiaan ja lähdetään liikkeelle olennaisilla käsitteillä ja niiden määrittelyllä.

Melaniini on hiuksen luonnollinen väri, joka syntyy hiuksen ihonalaisessa osassa. Hius kasvaa siis hiustupen pohjalla olevan hiusnystyn solujen jakautumisen seurauksena. Emosolujen jakautuessa kahtia, ne tuottavat sekä suomusoluja että kuitusoluja. Lisäksi hiusnystyn pinnalta löytyy melanosyyttisoluja, jotka muodostavat hiuksen luontaisen värin. 



Ihmisen hiuksen luontainen väri vaihtelee eri elämän vaiheissa. Tämä johtuu siitä, että ihmisen jokaisen melanosyytin tumassa on geeniohje, joka määrittelee hiusten värin elämän kussakin vaiheessa. Usein lapsen hiukset ovat eri väriset kuin aikuisten, tavallista on että ikääntyessä osa melanosyyteista lakkaa toimimasta, joka johtaa hiuksen luontaisen värin muuttumiseen.

Esimerkiksi itselläni oli syntyessä ihan tummat hiukset, lapsena todella vaaleat, mutta rupesivat tummumaan iän myötä ja nyt 23- vuotiaana hiusten luonnollinen väri on huomattavasti tummempi kuin esimerkiksi 5- vuotiaana, jolloin se oli todella vaalea.

Esimerkki luontaisesta harmaantumisesta. Harmaantuminen on hyvin yksilöllistä ja usein sitä ohjaa geeniperimä.


Vitiligo on autoimmuunisairaus, jonka seurauksena melanosyyttisolut eivät pysty muodostamaan lainkaan melaniinia. Se näkyy värittöminä alueina iholla, ja niissä kohdissa kasvavissa hiuksissa.

Hiuksesta on mahdollista löytää kolmea erilaista melaniinia. Rakeista melaniinia kutsutaan eumelaniiniksi, siinä melanosyyttisolu pakkaa melaniinin rakkuloiden sisälle työntäen ne kuitusoluun. Hajanaista melaniinia kutsutaan puolestaan feomelaniiniksi, joka taas ei pakkaudu kuiten eumelaniini, vaan levittyy kuitusoluihin hyvin pieninä molekyyleina. On myös puhuttu näiden kahden välimuodosta, jossa esiintyy sekä eu- että feomelaniineja.

Henna-kasvista saatava pysyvästi hiusrakenteeseen kiinnittyvät hennavärit ovat väriltään oransseja. Niiden väriainetta ei saa hiuksesta millään tavoin pois, joten ne eivät sovellu henkilölle joka halajaa vaihtaa hiustensa väriä usein.


Hennavärit levittyvät huomattavasti eri tavalla kuin keinotekoiset väriseokset.


Mustaksi hennatatuoinniksi kutsuttavaa ihon mustaksi värjäämistä synteettisillä hapettuvilla väriainesosilla ei tule sekoittaa hennakasviin, sillä niillä ei ole mitään tekemistä keskenään.

"Mustan hennatatuoinnin" haittana on se, että siinä useasti käytettävä synteettinen hiusväriainesosa parafenyleenidiamiini kuuluu voimakkaimpiin allergiaoireita aiheuttaviin hapettuviin väriainesosiin aiheuttaen allergisia reaktioita.

Suoraväriainesosista

Suoraväriainesosat ovat värillisiä, pieniä molekyyleja. Ne eivät muuta väriään pakkauksessa, vaikutusajalla tai sen jälkeen. Suoraväriainesosat jaetaan kahteen eri ryhmään, tilapäisesti ja pysyvästi hiusrakenteeseen kiinnittyviin.

Sähkökemiallisesti kiinnittyvät ainesosat kiinnittyvät hiukseen siten, että negatiivisesti varautuneet ainesosat kiinnittyvät positiivisesti varautuneisiin ainesosiin ja päinvastoin.

Suoraväriaineen tavallisimmat ainesosatyypit ovat seuraavanlaisia:

-basic, ja joku väri ja numero. Esim. basic blue 4
- acid ja väri ja numero, esim. acid brown 6
- pigment, väri ja numero, esim. pigment yellow 11
- disperce, väri ja numero, esim. disperce orange 3
- direct, väri ja numero, esim. direct red 80
- nitro on tunnistamisen kannalta tärkeä nimen osa, sillä se kertoo värin olevan suoraväriä.

Suoraväriainesosia käytetään shampoissa, hoitoaineissa ja muotoilutuotteissa, joissa on hiusta värjääviä ominaisuuksia. Myös sävytteissä ja värivaaihdoissa käytetään suoraväriä. Näiden lisäksi kevyt- ja kestovärit sekä vaalennusaineet voivat sisältää suoraväriainesosia.



Esiväriaineet


Hapettuvat ainesosat ovat värittömiä ja siksi niitä kutsutaan esiväriaineiksi. Ne muuttuvat värillisiksi vasta päästessään reagoimaan hapen kanssa. Hapettuessaan yksittäiset värittömät aineosat sitoutuvat toisiinsa kemiallisten sidosten kautta muuttuen värillisiksi.

Hapettuvia väriainesosia käytetään hapettumiseen perustuvissa väreissä, kuten kesto- ja kevytväreissä.


Happivaurio 


Hiuksiin syntyy jatkuvasti pysyviä rakennevaurioita ilmassa olevien vapaiden happiatomien vuoksi. Vapaita happiatomeja syntyy ilmoille auringon energian hajoittaessa ilmassa olevia otsonimolekyyleja. Vapaat happiatomit katkaisevat hiuksen proteiinirakenteessa olevia rikkisidoksia. Ilmiötä kutsutaan happivaurioksi, sillä juuri happi on syyllinen vaurioiden syntyyn. Tätä ilmiötä on mahdotonta peruuttaa tai estää.

Värjäysmenetelmistä suurimpia happivaurioiden aiheuttajia ovat vetyperoksidia sisältävät menetelmät, joten kuten tiedettyä, etenkin korkeaemäksiset vaalennuskäsittelyt ovat kaikkein haitallisimpia hiuksille.



Vaalennuskäsittelyssä hius on hyvin altis kemiallisille vaurioille.

Hiuksen rakenteessa latvat hajoavat ensimmäisenä, sillä ne ovat hauraampia rakenteeltaan, kuin nuorempi hius. Huonokuntoinen hius venyy ja paukkuu kuin purukumi, lopulta katketen.

Happivauriot näkyvät hiuksissa kiillottomuutena, sähköistymisenä, karkeutena, takkuuntumisena, latvojen haarautumisena ja vaikeastikammattavuutena. Vauriot eivät ole tarkasteltavissa pelkästään paljaalla silmällä, vaan parturi-kampaajan on syytä tunnustella hiuksia eri kohdista vaurioiden laajuuden selvittämiseksi.

Joskus myös ammattilainen voi erehtyä luulemaan hiusta todellista parempikuntoiseksi, sillä monet käyttävät hiuksissaan mm. rakennepaikkaavia seerumeja ja muita hiusten näöllistä kuntoa parantavia tuotteita. Kuten myös päinvastoin, myös hiusta karhentavia ja takkuunnuttavia tuotteita käytetään.

Myös asiakkaan haastattelu hiusten menneistä käsittelyistä auttaa parturi-kampaajaa hahmottamaan hiusten rakenteellisia eroja. Haastattelu on syytä tehdä suunniteltaessa seuraavia toimenpiteitä esimerkiksi värjäykseen liittyen. Hyvä parturi-kampaaja osaa ottaa huomioon edellisten käsittelyjen vaikutukset tuleviin käsittelyihin. Mikäli asiakkaan hius on hyvin kärsinyt, hänelle kannattaa ehdottaa esimerkiksi suoravärjäysmenetelmää.

 Itselläni kun on jo monta vuotta ollut todella vaaleat hiukset, niin tiedostan omakohtaisesti kuinka vaikeaa vaalennettu hius on pitää järkevän näköisenä. Olen huomannut että esimerkiksi Olaplex- käsittely värjäyksen yhteydessä tekee ihmeitä ja edesauttaa hiuksen säilymistä parempikuntoisena raskaista käsittelyistä huolimatta. Totta kai mietin myös tarkemmin millaisia aineita hiuksiini laitan.

Tämmöinen paketti tällä kertaa!

Kivaa vuoden kolmatta viikkoa kaikille. :)

- Vilma





Lähteet:

Väriä ja kiharaa- Marjo Oksman, Raija Kara ja Kirsi Oksaharju



kuvat:

Väriä ja kiharaa- Marjo Oksman, Raija Kara ja Kirsi Oksaharju

 https://www.google.fi/search?client=firefox-b-ab&biw=1366&bih=657&tbm=isch&sa=1&q=blonde+suffered+hair&oq=blonde+suffered+hair&gs_l=img.3...27151.27418.0.27578.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.img..0.0.0.TINkUJtR49Q#imgrc=mLVm-rBtggjNKM%3A


https://www.google.fi/search?q=old+people+hair&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjmstW7mMnRAhUECiwKHeViAR4Q_AUICCgB&biw=1366&bih=657#imgrc=AteDNvxgrQzRjM%3A

https://www.google.fi/search?q=henna+color&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiG1a6XncnRAhXhBZoKHcXIAlkQ_AUICCgB&biw=1366&bih=657#imgrc=AgfUUcVP57r1oM%3A

 https://www.google.fi/search?q=suorav%C3%A4rit&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi7-a6TosnRAhVEkywKHdiBDxcQ_AUICCgB&biw=1366&bih=657#imgrc=K1ExzWzfwxW0VM%3A

tiistai 10. tammikuuta 2017

Etäpäivän tehtävä väriopista

Nyt vuorossa hieman teoreettisempaa juttua, nimittäin etäpäivän (11.1.2017) tehtävä koskien värioppia.

Lähdetään liikkeelle siitä, mitä valo oikein on?

Aurinkokunnan valo on alkujaan lähtöisin auringosta, mutta kuten tiedämme, auringon valo ei voi osua koko aikaa jokaiseen maailman kolkkaan. Siispä maapallon kiertäessään akselinsa ympäri auringonsäteet kohtaavat maanpinnan eri aikoina eri suunnista.
         Lyhyesti selitettynä valo on sähkömagneettisen spektrin ihmissilmällä nähtävä osa, valoa lyhyempiaaltoinen säteily on ultraviolettisäteilyä, pidempi puolestaan infrapunaa.

Entä mikä on spektri?

Spektri eli kirjo on yleisesti havaitun suureen jakautumista komponentteihin taajuuden ja energian suhteen. Sateenkaaren värit ovat hyvä esimerkki valon spektrin jakaantumisesta.

Värit puolestaan ovat auringosta tai muusta valolähteestä tulevaa sähkömagneettista säteilyä, eli valoa. Jokainen väri omaa oman aallonpituutensa. Ihmisellä värien havaitsemiseen vaikuttavat yksilölliset ominaisuudet ja seikat, jotka määräytyvät itse valon, sen kohteen ja silmän perusteella.

Väriaisti onkin jokaisen yksilöllinen näköelimellinen kyky tulkita erinäisien aallonpituuksien aiheuttamat aistimuserot eri väreinä. On oletettavaa, että verkkokalvon sävyllisiä aistimuksia välittävät tappisolut sisältävät kolmea erilaista väriherkkää ainetta. Näistä yksi on herkkä puna-oranssille, yksi violetille ja yksi turkoosinvihreälle. Tervenäköaistinen ihminen kykenee erottamaan toisistaan noin 160 eri värisävyä.

Mitä tarkoittaa värisokeus?

Värisokeus on vahvasti perinnöllistä ja se on elinikäinen ominaisuus. Värisokeus voi esiintyä joko lievänä, voimakkaana tai jotain siltä väliltä, näin ollen se voi olla tila jossa ihmisen väriaistit ovat häiriintyneitä tai ne voivat joko olla täysin puutteelliset. Värisokeus on huomattavasti yleisempää miehillä kuin naisilla.
              Täysin värisokea ihminen näkee kaiken käytännössä mustavalkoisena. Tavallisin värisokeuden muoto on kuitenkin puna-vihersokeus. Värisokeuden omaavilla henkilöillä jokin tappisolu saattaa puuttua kokonaan tai olla viallinen.



Käsitteiden määrittelyä


pigmentti = värillinen hienojakoinen jauhe. Antaa esim. maalauksessa käytettäville väreille värin. Pigmenttien ominaisuuksiin lukeutuvat värjäyskyky, peittokyky, värivoima, emäksien kesto, happojen kesto, valonkesto, lämmönkesto, vakaus, reaktiivisuus ja myrkyllisyys.

väriaine= usein johonkin liuotteeseen tai sideaineeseen liukenevia värillisiä, tavallisesti orgaanisia yhdisteitä.

sävy= värin sijainti spektrissä. Jokaisella värisävyllä on oma valon aallonpituus.

vivahde= pieni poikkeama mainitusta väristä tai värisävystä eri suuntaan.


Ja tähän väliin väriympyrä, jonka ähersin nopsasti omin kätösin :-D Punaisen sävyt muuttuivat ruskeahkoiksi kuvassa.. Mutta pääpointti tulee silti esille.







Värikäsitteitä hiusväreissä




Kylmät värit ovat kylmään puoliskoon kuuluvia, etenkin siniseen taittavia värejä.














 Lämpimät värit ovat lämpimään puoliskoon kuuluvia,
etenkin oranssivivahteisia värejä.







Pastellivärit ovat erittäin valkopitoisia värejä.

























Murretut värit ovat syntyneet sekoittamalla puhtaan värin joukkoon vastaväriä tai mustaa väriä.
















Ja kirsikkana kakun päällä käydään läpi vielä omia lempivärejäni elämäni varrelta ja niiden symbolisia merkityksiä. Tuhersin tämmöisen pienimuotoisen elämänpolun lempivärejeni saattelemana;







Ja ihan loppuun tutkaillaan vielä ylläolevien vanhojen ja uusien lempivärien symboliikkaa ja syvempää olemusta Värioppi- oppimateriaalin avustamana.


Sininen koetaan voimakkaan viilentävänä ja rauhoittavana värinä synnyttäen vapauttavan tunteen. Alentaa verenpainetta ja hidastaa valtimonlyöntiä. Sinisen vaikutus saa henkiset taakat keveämmiksi.

Violetti on sävyllisistä väreistä tummin. Kuvastaa varjoja, suruja, katumusta ja parannusta viitaten samanaikaisesti myös toivoon. Vaaleassa violetissa, josta pidin lapsena sanotaan, että siinä on lumoavuutta, tuoksua ja huumaa.

Oranssi on voimakkaasti lämpöä symboloiva väri. Se on loistokas ja iloinen. Mikäli laajalla alueella esiintyy oranssia, sen sanotaan olevan hyökkäävä ja jopa polttava.

Keltainen on kaikkein kirkkain ja valovoimaisin väri. Kuvastaa ja tuottaa iloa. Torjuu masennusta, mutta ei tule käyttää laajoina pintoina.

Musta nähdään länsimaisessa kulttuurissa kaiken loppuna, tuskan ja surun viestittäjänä. Vaaleiden värien kanssa käytettynä kuitenkin muodostaa turva- ja opastemerkintöjä. Saa sävylliset värit loistamaan vierellään kirkkaina.

Valkoinen on kaiken avoimeksi jättävä. Yksinään kylmä, mutta värikkäinen asioiden taustana oivallinen. Valoisa ja puhdas.

Harmaa huokuu väliinpitämättömyyttä ja kylmyyttä. Muodostaa kuitenkin esimerkiksi tummien ja vaaleiden värien välille harmoniaa. 


Huh, huh! Semmoisia juttuja tällä kertaa.

Palataan!


- Vilma








Lähteet:

Seppo Rihlama- Värioppi

Väriä ja Kiharaa - Raija Kara, Kirsi Oksaharju, Marjo Oksman

Kuvalinkit:

https://www.google.fi/search?client=firefox-b-ab&tbm=isch&sa=1&q=cold+hair+colour&oq=cold+hair+colour&gs_l=img.3...63005.66524.0.66660.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.img..0.0.0.bL6f-PZ1ynI#imgrc=s_2E03mncyQ8rM%3A


https://www.google.fi/search?q=orange+hair&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiW5ce_n7jRAhWG6CwKHVveBf4Q_AUICCgB&biw=1366&bih=657#imgrc=wQJS7GOEqQ9YZM%3A
https://www.google.fi/search?q=pastel+hair&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjjjYnvn7jRAhWC1ywKHev7BpoQ_AUICCgB&biw=1366&bih=657#imgrc=LSlpQitOY60NiM%3A

https://www.google.fi/search?client=firefox-b-ab&biw=1366&bih=657&tbm=isch&sa=1&q=cold+hair&oq=cold+hair&gs_l=img.3...43854.46814.0.46931.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.img..0.0.0.6flC1eyKj9c#imgdii=W2LkGo_-rwaegM%3A%3BW2LkGo_-rwaegM%3A%3BENZQ2KGNfbydPM%3A&imgrc=W2LkGo_-rwaegM%3A


https://www.google.fi/search?client=firefox-b&biw=1366&bih=657&tbm=isch&sa=1&q=cold+hair+colour&oq=cold+hair+colour&gs_l=img.3...64963.69845.0.70836.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.img..0.0.0.wR-LQ7z_uws#imgrc=AisY0cBeJvb9UM%3A

https://www.google.fi/search?q=broken+brown+hair&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjeutbno7jRAhWE1ywKHdGUDPYQ_AUICCgB&biw=1366&bih=657#imgrc=SVT3XMg22k2tcM%3A


sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Folioraitatreeniä

Ja vielä päivityksiä lomalla tekemistäni jutuista...

Lomalla puuhailin kolme värjäystä, kahdet perinteiset folioraidat ja yhden balayage-tyyppisen värjäyksen.

Tässä postauksessa esittelen raidoituksia.

Olin kerran ennen näitä töitä tehnyt pitkän hiuksen raidoituksen, eli aika uutta huttua siis. Mutta se ei pelaa joka pelkää ja onneksi minulla on kaveripiirissä ihania pitkiä hiuksia joita pääsee loihtimaan uuteen uskoon.

Tässä Roosan ennen ja jälkeen kuvat:


Vaalennusjauheen kaveriksi sekoittelin sekä 3- että 9% prosenttisia hapetteita. Kylmän taiton aikaansaamikseksi sekoittelin KC Velvetyn sävyjä 10.01 ja 10.02.

Ja seuraavana Hetan muutos.

Väri ennen.


Ja jälkeen...


Hetan kuontalon puuhailin kutakuinkin samalla reseptillä kuin Roosan ja molemmat onnistuivat mielestäni melko hyvin ja asiakkaatkin olivat tyytyväisiä ja molemmat sanoivat tulevansa uudelleenkin käsittelyyni, kai siinä sitten jotain meni oikein?

Kuulemiin!

- Vilma


Omien kulmakarvojen värjäys ja siistiminen

Heipparallaa!

Uusi vuosi, uudet kujeet. Loma mennä hujahti liian nopeasti kuten aina. Ja nyt pitäisi taas opetella arkirytmeihin, no ehkä tämä tästä...

Tällä kertaa näytän miten värjään ja muotoilen omia kulmakarvojani.

Pientä kulmakarvahistoriikkia sen verran, että muistan vieläkin kuin eilisen kun otin äidin pinsetit kauniiseen käteeni ensimmäistä kertaa ja aloin nyppiä. Voi jestas, siitä on jo rutkasti päälle 10 vuotta aikaa, mutta edelleen ne tuhot näkyvät kulmakarvoissani.

Sanotaanko näin, että nypin juuri sieltä mistä ei saisi. Ja kulmakarvani olivatkin sitten sen jälkeen vähän Uuno Turhapuro- tyyliset pienet töpöt.

Jossakin vaiheessa taas piirsin ne semmoisiksi kammottaviksi kalapuikoiksi, jossain vaiheessa ne olivat sellaiset ohuet madot. Monenlaista.

Mutta palataanpa tähän päivään, tältä ne näyttävät tätä nykyä, ilman meikkiä ja siistimättöminä;


Ennen värjäystä ja rehollaan.

Ja tälläisillä värmeillä niitä lähden värjäilemään.



       

Minun kulmakarvoihini ei oikein koskaan ole häävöisesti tarttuneet värit, mutta näistä olen tykännyt. Käytän itsellä sävyä 3, Natural brown. Värejä pidän päässä noin kymmenisen minuuttia, mutta minun osakseen olemattomat karvat eivät kuitenkaan säikähdä vaikka pitäisin kauemminkin.




Ja sitten putsaillaan.  


Ja tuossa lopputulos.


Mukavaa alkanutta vuotta 2017 kaikille!


- Vilma