lauantai 11. elokuuta 2018

Yrittäjyydestä

Heipparallaa ja iloista kuluvaa elokuuta!


Olen nyt toiminut melkein käytännössä vuoden yrittäjänä. Ekaksi olin NY- yrittäjänä (lue siitä lisää täältä  https://nuoriyrittajyys.fi/nuori-yrittajyys/). Ja viimeisimmät kuukaudet ihan oikeana yrittäjänä, omalla toiminimellä.

Yrittäjyys on aikamoinen käsite. Itse tiesin heti hiusalaa opiskellessani, että yrittäjäksi varmasti tullaan ryhtymään. Lähtökohtaisesti palkkatyö parturi-kampaamossa ei oikein tuntunut omalta jutulta. Tai miksei, jos olisi hyvä ja mielenkiintoinen työpaikka.

Kuitenkin meidän ala on todella yrittäjäpainotteista, ja siihen saa asennoitua jo heti alkuun. Koulussa olisi mielestäni voinut enemmän painottaa  yrittäjyyttä ja nimenomaan kannustaen, kuitenkin faktat esille tuoden.

Nyt kun olen itse päässyt tekemään jo työkseni oppilaiden ohjausta ja heidän kanssaan jutellessani yrittäjyydestä, olen pyrkinyt tuomaan juuri ne faktat esille, kuitenkin kannustavaan sävyyn ja suositellut puntaroimaan juuri niitä itselle sopivia vaihtoehtoja.

https://www.google.com/search?q=paper+and+pencil&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwim6tGlyuTcAhUELZoKHVRACw8Q_AUICigB&biw=1536&bih=750#imgdii=_V43J5cY_OWghM:&imgrc=vlqvWUd_vfTqiM:


Mutta, mikä sitten on minun mielestäni hyvää yrittäjyydessä?

- vapaus. Olen itse kokenut työelämässä ankeaksi työvuorolistat, jotka läntätään käteen säännöllisin väliajoin. Joku toinen määrää, milloin sinä olet töissä. Yrittäjänä voit puolestaan itse vaikuttaa paljonkin siihen mitä teet ja milloin teet. Ja fiilis siitä, että mä päätän, saa ainakin minussa motivaation tunteita aikaan. Ehkä se kertoo jotain luonteesta ja siitä että taidan muutenkin olla vähän "johtajatyyppiä".

- langat omissa käsissä. Vähän puoltaen edelliseen. Langat on omissa käsissä monessa kohtaa. Voit valita itse kirjanpitäjäsi, tai olla valitsematta. Suositeltavaa kuitenkin on antaa ammattilaisen hoitaa kirjanpito. Lomistasi päätät ihan itse, toki työyhteisön muut jäsenet huomioon ottaen. Kukaan ei määrittele milloin on lomiesi aika, ja milloin niitä kertyy tarpeeksi.

- mahdollisuus tienata ja nähdä oman työnsä hedelmä. Jos olet hyvä ja uskot siihen mitä teet synkälläkin hetkellä, pääset  jo pitkälle. Yrittäjyys ei ole heikkohermoisten hommaa. Toisaalta myös kauhukuvat siitä että yrittäjyys tietää valvottuja öitä, on puppua. Itse en ole vielä valvonut yhtäkään yötä yrittämisen takia. Toki tiedostan ja ymmärrän, että sellainenkin hetki voi tulla.

Ja ne huonot puolet...

- vapauden vastapainona korostuu termi vastuu. Ja sitähän riittää! Olet vastuussa periaatteessa kaikesta mitä yritykseesi liittyy. Tulot, menot, verot. Arvonlisävero, ennakkoverot, YEL- vakuutus ja monta muuta. Opeteltavaa riittää ja tässäkin suhteessa yrittäjyys vaatii lujuutta ja rautaisia hermoja, varsinkin aluksi kun kaikki on uutta ja ihmeellistä.


- yrittäjän asema Suomessa ei ole helppo. Pitkäjänteisyyttä tarvitaan myös byrokratian kivikoissa. Suomessa yrittäjiä tuetaan valitettavan huonosti. Varsinkin aloittaminen on hankalaa, sillä hiusalalla työskentelevän on ainakin Jyväskylässä (ja muissa suuremmissa kaupungeissa, joissa alan tekijöitä on paljon) hankala saada tukea aloittamiseen esimerkiksi starttirahan muodossa.




Päämäärä

Mielestäni kaikista oleellisinta on päämäärä. Mieti mihin tekemiselläsi pyrit ja mitä siihen päästäksesi pitää tehdä. Epämääräinen haahuilu ja yrittäjyys ovat vähän tökerö yhdistelmä. Tahdonvoimaa ja määrätietoisuutta nimittäin tarvitaan roppakaupalla. Ja kuten täälläkin jo mainittua, ÄLÄ PELKÄÄ TAVOITELLA UNELMIASI! Meillä on tämä yksi elämä, mennään se täysillä. :)

- Vilma